Naná, hogy olasz séf olasz géppel dolgozik

Olaszok a tulajdonosok és a séf is a konyhán, autentikus olasz az a gasztronómiai vonal, amit három éve folyamatosan képviselnek. Elsősorban Itáliából szerzik be a mínőségi, eredet védett alapanyagokat, amelyekből ételeiket készítik. Ezek után természetes, hogy az olasz géptechnológia egyik „csúcsragadozóját”, az Angelopo gépeit rendelték meg új látványkonyhájukba és ma már boldogan használják a Vécsey utcai Da Mario Budapestben.

A főszakács, alaposan körülnézett a géppiacon, mielőtt kiválasztotta volna a hightech technológiájú gépeket (és persze meggyőzte a hely tulajdonosait, miért is ez a legjobb). Ugyanis olyan főzősziget volt az álma, amely legalább négy méter hosszú és két méter széles komplett főzőblokk, amilyet az Angelopo Alpha 900 modelljeiből összeállítottunk, és így bőven elfér a gép gyomrában gyakorlatilag a teljes ételsor, amit naponta a vendégeinek készít. Emellett lényeges szempont volt az is, hogy kompromisszum nélküli légtechnika üzemeljen a konyhán – egész egyszerűen elege lett abból, hogy szűk helyen, nagyon melegben, korrekt elszívási lehetőség nélkül készüljenek roham tempóban az ételek.

Amikor végre a Da Mario Budapest tulajdonosainak lehetősége nyílott arra, hogy megvegyék a házban a konyha mögötti, megüresedett lakást, kitárulhatott a kis konyha szűk főzőtere, és teljes mértékben átalakíthatták benne a berendezést. A konyhában nincs sem csempe, sem fuga, így korszerű és higiénikusan tisztán tartható emelt, épített lábazatra kerülhetett mind a főzősziget, mind az azt körülvevő rozsdamentes hűtött, márvány fedlappal ellátott asztalok. Öntött epoxid padlózat került a talajra, amely szintén kiválóan takarítható, és ami lényeges: a sarkok is könnyen megközelíthetők és tísztíthatók, illetve, mivel az epoxid borításból jutott mindenütt az oldalfalakra is, így a konyha mindenütt ragyog.

A megnagyobbodott főzőterületet amúgy egy dupla étellift köti össze az alagsori részben lévő többi kiszolgáló helyiséggel, ahol az előkészítő helyiségek, a mindig helyben készített, friss tészta gyúrása szolgáló terület, valamint a cukrász birodalma és a külön mosogató részek is megtalálhatók.

A felső, főző szinten, az új légtechnikának hála – ez a főzősziget fölé felszerelt holland, nagyteljesítményű Vianen elszívóernyő érdeme – végre egészséges körülmények közt dolgozhatnak a konyhán.